DR. BAUMANN COSMETIC
  • Welkomstpagina
  • Wat is bionoom?
  • Maximale anti-aging
  • Bionome producten
  • Referenties van klanten
  • Optimale garanties
  • Onze verkooppunten
  • Gratis en voor niets
  • Heeft u nog vragen?
  • Zoek op deze site
  • Neem contact op
  • Voor professionals

Nieuwsarchief 2003-2008.

Oktober 2008. Rapport van het RIVM onderstreept nogmaals het belang van het vermijden van allergenen als parfum en conserveringsmiddelen om een contactallergie te voorkomen. 


Contactallergenen, die in ongeveer alle huidverzorgingsproducten worden aangetroffen, ook in zgn. natuurcosmetica, leiden steeds meer tot een contactallergie en zijn dan ook een hoofdreden van voortijdige huidveroudering. Dit maakt verzorgingsproducten met deze allergenen dan ook potentieel tot huidverouderingsproducten, terwijl ze voorgesteld worden als anti-aging producten. Ze worden door de misleide consument ook om die reden gekocht. De bionome kwaliteitsstandaard van de DR. BAUMANN producten garandeert de consument dan ook de beste bescherming tegen deze allergenen. Het rapport. Samenvatting.

Oktober 2008. Steeds meer bekend over de huidverouderende werking van minerale olie. 


Door het afsluitende effect van deze en andere cosmetische ingrediënten valt de calciumstroom in de huid stil. Daadoor valt de aanmaak van epidermale lipiden stil wat leidt tot dehydratatie van de huid en een imperfecte hoornlaag. Dit leidt tot een schrale droge huid en voortijdige huidveroudering met rimpels. Lees meer: The Role of Epidermal Lipids,  Dr. Feingold, University of California, in: The Journal of lipid Research, 2008. Blz. 7-10 en 22.

September 2008. Nieuw ingrediënt in de Body Special Light en Strong.


Forskolin is een ingrediënt van een Indische wortel waarvan nog niet zo lang geleden in verschillende studies werd vastgesteld dat het een werking heeft tegen cellulitis, zowel langs orale weg als langs de huid (het is nl. lipofiel of vetoplosbaar). Meer info.

April 2008. Duitse consumentenbond waarschuwt voor gebruik chemische UV-filters. 


Al in 2004 publiceerde de Duitse consumentenbond een samenvatting van de wetenschappelijke kennis over chemische UV-filters in zonneproducten en dagcrèmes. Uit de allergologie wisten we reeds dat het gebruik van  UV filters als 4-Methylbenzylidencampher (4 MBC), 3-Benzylidencampher (3 BC), Octyl Methoxycinnamate (OMC), Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat of HMS) en Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA) steeds meer leidt tot allergische reacties. Deze filters worden steeds meer in dagcrèmes gebruikt, waardoor de huid er voortdurend mee wordt belast. Dezelfde UV-filters zijn ook de hoofdoorzaak van zogenaamde "fotoallergische" reacties. Dit zijn allergische reacties die ontstaan door een versterkte schadelijke werking van het allergeen onder invloed van de zon. Ze leiden tot blijvende schade aan de huid (meer info en foto's). De Duitse studie spreekt ook over andere ongewenste reacties zoals hormonale bijwerkingen. Dr. Baumann kan het gebruik van deze filters enkel afraden. Net als de Duitse consumentenbond kiest Dr. Baumann in de eerste plaats voor de veel gezondere minerale filters Titanium Dioxide en Zink Oxide, en gebruikt de hierboven genoemde filters absoluut niet. Voor wie het Duits (een beetje) machtig is: hier is de volledige tekst. Lees ook nog eens de info op www.huidarts.com voor extra informatie in het Nederlands.

Let wel op: de onderaan deze site vermelde producten wekken de indruk uw huid extra te beschermen tegen allergenen. Indien u even goed kijkt blijken ze echter vele ingrediënten te bevatten die op de website www.huidarts.com net tevoren nog zijn vermeld als allergenen! Toch wel een zeer vreemde situatie. Herkent u ze ook? DMDM Hydantoine, Methylparaben, Potassium Benzoate, Sodium Benzoate, Propylparaben (allemaal conserveringsmiddelen), Octyl Methoxycinnamate, Benzophenone-3 (beide chemische UV-filters),  Propylene Glycol, Cocamidopropyl Betaine, Lanolin Alcohol.

Oktober 2007. Zin en onzin van het BDIH Keurmerk.

Klanten vragen ons wel eens waarom wij als Dr. Baumann nooit het BDIH keurmerk hebben aangevraagd. De reden daarvoor is heel simpel. BDIH is een keurmerk voor zgn. natuurcosmetica, en de criteria daarvoor zijn naar onze mening niet streng genoeg. 

Zowel op het vlak van verdraagbaarheid (bescherming tegen allergenen), als op het vlak van noodzakelijke resultaten schiet dit keurmerk tekort.


De tekortkomingen op het vlak van verdraagbaarheid (consumentenbescherming tegen allergieën) zijn talrijk. De oorzaak is een misvatting die de klant op het verkeerde been zet: nl. dat natuurlijke ingrediënten altijd goed zouden zijn voor de huid. Dit is aantoonbaar niet zo. De natuur kent vele voor de mens nadelige stoffen. Denk maar aan pollen die pollenallergie en astma veroorzaken. Ook natuurlijke stoffen in cosmetica kunnen de gezondheid van de huid schade toebrengen. Natuurlijke allergenen als lanoline (wolvet), propolis (bijenproduct) en perubalsum (geurstof) worden door BDIH toegelaten, enkel en alleen omdat ze natuurlijk zijn. De consument wordt niet verteld dat deze stoffen bekende allergenen zijn en best kunnen vermeden worden.

Dit zijn nog enkele voorwaarden voor het bekomen van het BDIH keurmerk:

"For the production of natural cosmetics, it is permissible to use components which are extracted through hydrolysis, hydrogenation, esterification, transesterification or other crackings and condensations from (...) natural materials." Natuurlijke ingrediënten mogen dus chemisch/synthetisch worden bewerkt, waardoor deze stoffen naar onze mening dan ook chemisch of gesynthetiseerd zijn en geen natuurlijke stof meer zijn, ook al was de basis natuurlijk.

"Deliberate rejection of (...) synthetic fragrances". Dus natuurlijke parfums worden wel toegelaten. Het is nochtans een wetenschappelijk feit dat parfums altijd een hoog allergiepotentieel hebben, of ze nu chemisch, synthetisch of van natuurlijke oorsprong zijn. Parfum is wereldwijd het meest voorkomende allergeen. De consument loopt dus ook mét producten van het BDIH-keurmerk nog een hoog allergierisico.

"Certain nature-identical preservatives are allowed in addition to natural preservatives. These are: benzoic acid, its salts and ethylester; salicylic acid and its salts and sorbic acid and its salts, benzyl alcohol". Ook hier weer dezelfde gedachtensprong. Natuurlijke en natuuridentieke (chemisch/synthetisch nagemaakte) conserveringsmiddelen worden toegestaan. Het is nochtans een wetenschappelijk feit dat conserveringsmiddelen altijd een verhoogd allergiegevaar opleveren, of ze nu chemisch, synthetisch of van natuurlijke oorsprong zijn. De consument loopt dus ook met producten van het BDIH-keurmerk nog een hoog allergierisico. Natuuridentieke parabenen zijn net zo allergeen als niet natuuridentieke parabenen. Ze hebben immers een identieke chemische struktuur, waardoor ze door het menselijke immuunsysteem niet van elkaar kunnen onderscheiden worden.

Achtergrondinformatie over de overige genoemde ingrediënten - uit onafhankelijke bron:

Benzoic Acid (New Zealand Allergological Society)
Salicylic Acid (Cleveland Clinic Department of Pulmonary, Allergy and Critical Care Medicine)
Sorbic Acid (New Zealand Allergological Society)
Benzyl alcohol: (Columbia University, Occupational Dermatology and Contact Dermatitis)


Op het vlak van resultaten (wat doet het product?) biedt BDIH ook geen enkele garantie voor de consument. Er wordt immers geen enkele eis gesteld wat betreft resultaatgerichte werking van de gebruikte natuurlijke ingrediënten.

September 2007. Allergie voor cocamidopropyl betaine.

Er worden steeds meer gevallen van allerige voor deze stof gemeld. Ook Nederlandse dermatologen wijzen op het gevaar en raden aan deze stof niet te gebruiken. Lees meer op de website van het Allergie-Centrum Den Haag. In de Dr. Baumann producten wordt deze stof niet gebruikt.


Juni 2007. DR. BAUMANN COSMETIC krijgt prijs voor diervriendelijkste cosmeticabedrijf van PETA. 


PETA - People for the Ethical Treatment of Animals (www.peta.com) is wereldwijd de grootste dierenrechtenorganisatie met meer dan 1,6 miljoen leden. Het is een eer voor ons bedrijf  om van hen deze prijs te krijgen. Award. Brief.

Mei 2007. Dr. Baumann SkinIdent uitgeroepen tot beste product voor de huid.

Op de nieuwe website www.cosmetictester.info worden een heleboel cosmetische producten vergeleken door de ingrediënten te beoordelen aan de hand van onafhankelijke wetenschappelijke informatie.
De producten van Dr. Baumann SkinIdent krijgen daarbij allemaal 100 op 100. Dat betekent: perfect voor de huid qua werking en verdraagbaarheid. Het kan dus eenvoudigweg niet beter. Ook de scores  van de producten van DR. BAUMANN en BeauCaire zijn veel beter dan die van de bij de consument bekendere merken. Door op deze site in te loggen met een zelfgekozen inlogcode en een paswoord  kunt u  de puntenbeoordeling van een heleboel producten gratis bekijken. Tegen betaling van een lidgeld kunt u ook één jaar lang de gedetailleerde rapporten van om het even welk product inkijken en afdrukken. U kunt dan ook zelf andere producten beoordelen door een selectie te maken uit de indrukwekkende lijst van vele duizenden ingrediënten. Echt een aanrader voor iedereen die zelfbewust en goed geïnformeerd een keuze wil maken.

April 2007. DR. BAUMANN brengt een nieuw Omega-3 voedingssupplement op de markt.

Lees meer hierover in de productfiche.


Januari 2007. Dr. Baumann groeit +/- 45% in 2006.

Steeds meer mensen schakelen
voor hun dagelijkse verzoring over op DR. BAUMANN. De klantentevredenheid van de DR BAUMANN producten kan alleen maar schitterend genoemd worden. Dit uit zich een steeds groter wordend marktaandeel.

December 2005. Campagne Greenpeace.

Dr. Baumann doet mee met de actie van Greenpeace. Onze producten worden 100% positief vermeld op de campagnewebsite www.lichaamzondergif.nl. Greenpeace voert op dit ogenblik actie tegen de aanwezigheid van bepaalde gifstoffen in cosmetica. Uiteraard bevatten onze producten deze stoffen niet. Aangezien de lijst met schadelijke stoffen van Greenpeace beperkt is, wordt op dit ogenblik nagekeken of de lijst niet kan uitgebreid worden met andere veel gebruikte en voor de gezondheid schadelijke stoffen. Een lijst van stoffen die regelmatig allergieën en irritaties veroorzaakt - stoffen waarop  Greenpeace nog niet de aandacht heeft gevestigd - vindt u alvast op onze website en ook in een recent onderzoek van de Universiteit van Göttingen in opdracht van het Duitse Bundes Umwelt Amt (het Duitse ministerie van milieu). Op pagina 234 van deze studie vindt een lijst van stoffen waarvan u het dagelijks gebruik in uw huidverzorging best vermijdt.


Augustus 2005. Chemische conserveermiddelen leiden tot huidveroudering.

Een Japanse studie toonde aan dat het conserveringsmiddel methylparabeen in zonneproducten en huidverzorgingsproducten bij een normale dagelijkse blootstelling aan zonnelicht 19% van de huidcellen doodt. Normaal doodt zonnelicht slechts 6% van de huidcellen. DIt betekent dus 3 keer meer. Of praktisch gesproken: producten met methylparabenen doen de huidveroudering met 300% toenemen. Verder zijn parabenen één van de meest voorkomende oorzaken van contactallergie. Anti-aging? Huidverzorging? Steeds meer wordt duidelijk dat vele cosmetische producten niet waarmaken wat ze beloven. De producten van Dr. Baumann bevatten deze stoffen niet. Kijk dus zeker na of uw producten geen parabenen bevatten. Klik hier voor een samenvatting van deze studie.


Februari 2005. Grote Gif(vrije) Cosmeticatest: studie van TNO in opdracht van Stichting Natuur en Milieu/Milieudefensie.

Geen enkel getest product was vrij van de geteste hormoonverstorende stoffen als ftalaten, parabenen en triclosan (chemische conserveringsmiddelen). Dr. Baumann producten werden niet getest, maar bevatten deze stoffen niet. Hier kunt u de studie downloaden. 1. van onze site, en 2. van de site van de campagne "benjijgifvrij?". Site van de campagne = http://www.benjijgifvrij.nl/. Wij namen na de test contact op met de campagnevoerders, die Dr. Baumann alsnog een koopadvies meegeven, en daar zijn we heel blij mee. Enige opmerking bij deze campagne: de geteste stoffen zijn inderdaad best te vermijden in cosmetica, maar een heleboel andere - niet geteste -  stoffen horen ook niet in cosmetica thuis. Wilt u een nog uitgebreidere kwaliteitstest van uw cosmetica? Kijk dan op onze site: http://www.dr-baumann.nl/analyse.htm. Voor het overige: een pluim voor de inzet van de mensen van deze schitterende campagne. Wij hopen dat het bewustzijn voor gezonde cosmetica bij de consument hiermee een grote duw in de goede richting krijgt. We hopen tevens dat een eventuele volgende test ook rekening zal houden met de andere te vermijden stoffen én ook de Dr. Baumann producten aan de test zal onderwerpen.


Januari 2005. Cocamidopropyl betaine: allergeen van het jaar.

Een Nieuwzeelands rapport van de Allergyclinic, geleid door enkele zeer goede dermatologen, zet het allergiegevaar bij het gebruik van cosmetica nog eens op een rijtje. De meest voorkomende allergenen zijn parfum en perubalsum, chemische conserveringsmiddelen en sommige chemische kleurstoffen, UV-filters en lanoline. Dat cocamidopropyl betaine steeds meer allergieën veroorzaakt, was ons reeds een tijdje bekend. Daarom besloten wij reeds in 2001 deze voorheen ongevaarlijke stof niet meer in onze producten te gebruiken. Een verstandige maatregel, want ondertussen werd cocamidopropyl betaine uitgeroepen tot allergeen van het jaar 2004. Dat een voorheen toch niet gevaarlijke stof toch steeds meer problemen geeft, komt door het mechanisme van de allergie-opbouw. Door het jarenlange en algemene gebruik van een stof bouwt de huid langzaam een allergie op. Het is dus van het grootste belang deze stoffen reeds nu niet te gebruiken. Slechts zo heeft de consument 100% zekerheid dat deze stoffen niet tot een ernstige ziekte leiden. Cocamidopropyl betaine komt vnl. voor in shampoo's douchegels, badschuim, handzepen, reinigingsgels etc. ... . Kijk het na op uw producten thuis en grijp in voor het te laat is. (acrobat reader-versie)


Januari 2005. Propylene Glycol toenemend als allergeen getest.

Vanaf heden worden alle producten van Dr. Baumann geproduceerd met butylene glycol i.p.v. propylene glycol. Propylene glycol wordt steeds meer genoemd als irriterende stof in producten die de hele dag op de huid blijven. Om die reden kiest Dr. Baumann reeds jarenlang voor het gebruik van butylene glycol in de producten die dagelijks gebruikt worden en die de ganse dag op de huid blijven. In enkele 'afwasproducten', d.w.z. producten die slechts even op de huid blijven, is het niet schadelijk en werd het daarom ook door ons gebruikt. Omdat, steeds meer problemen met deze stof gemeld worden, werd er echter beslist dit vanaf nu niet 98%, maar 100% uit onze producten te weren. Zo kunnen mensen die gevoelig werden aan deze stof door het misplaatste gebruik ervan in stay-on producten van andere merken, toch ook onze reinigers gebruiken zonder gevaar voor irritatie. Ook al kost butylene glycol vele malen duurder dan propylene glycol, gebeurt dit zonder prijsverhoging.


Augustus 2004. Baumann en SkinIdent nu ook twee echte paarden! Lees verder ...

Juni 2004. Af en toe verschijnen er in de pers ook interessante artikels die met cosmetica te maken hebben. We geven er hier graag enkele mee:

De zoveelste waarschuwing tegen parabenen (chemische conserveringsmiddelen). Extra schadelijk bij kinderen. Klik hier.

Een leuk artikel over de werking van aloë vera. Dit uitstekende ingrediënt vindt u onder meer in het Dr. Baumann Aloë Vera Masker. Klik hier.

Zonneproducten. Dermatologen wijzen op het onzinnige van steeds hogere beschermingsfactoren. Factor 15 laat nog slechts 7% straling door en is hoog genoeg bij intensieve zon. Dr. Baumann heeft hiertegen reeds jaren geprotesteerd. Een hogere beschermingsfactor dan 20 is wetenschappelijke nonsens en consumentenmisleiding. Klik hier.

April 2004. Nieuw uit Zwitserland! CD-rom met ingrediëntenanalyse van +/- 700 cosmetische producten

Een Zwitsers bedrijf bracht zeer recent een CD-rom op de markt die een nauwgezette kwaliteitsanalyse geeft van een groot aantal cosmetische producten. Per merk en product worden alle ingrediënten beoordeeld op hun gezondheid en hun werking voor de huid. Telkens worden ook de wetenschappelijke bronnen aangegeven waarop deze beoordeling is gebaseerd, zodat u steeds zeker bent van een objectieve beoordeling.


En zeer goed nieuws voor ons en onze klanten: de producten van BeauCaire, Dr. Baumann en SkinIdent komen er als de allerbeste uit. 

Het leuke aan deze CD-rom is ook dat u zelf nog extra producten kunt ingeven om ze te laten beoordelen. Van elk ingrediënt dient u enkel de eerste letters in te geven. De CD-rom zoekt dan automatisch de volledige naam van deze stof op, zodat u zich niet kunt vergissen bij het intikken. Meteen wordt ook de beoordeling van het ingrediënt gegeven. Ingrediënten die een bewezen positief effect op de huid hebben krijgen een "+" als beoordeling. Ingrediënten die dikwijls schadelijke gevolgen hebben voor de huid krijgen een vraagteken "?" als negatieve beoordeling. Neutrale ingrediënten krijgen geen beoordeling. Per product kunt u ook de analyse op een A4-formaat uitdrukken. Voor eigen gebruik of om aan uw klanten mee te geven.

U kunt hier klikken om  enkele voorbeelden uit deze CD-rom te bekijken:

BeauCaire    Dr. Baumann    Dr. Baumann SkinIdent

U kunt het zelf vaststellen: onze producten worden uitsluitend zeer positief beoordeeld. Nagenoeg alle andere producten van andere merken hebben een kleiner aandeel - tot soms helemaal geen - positieve werkstoffen en bevatten enkele tot vele schadelijke stoffen.

April 2004. Met de producten van Dr. Baumann heeft u een voorsprong in de gezonde verzorging van uw huid. Het aantal irritaties en allergiën neemt immers dramatisch toe. Een nieuwe publicatie van het Duitse Umweltbundesambt - het Duitse ministerie van Milieu - geeft een waarschuwing. Reeds 15 tot 20 % van de bevolking reageert gevoelig op contactallergene stoffen. Met name worden genoemd: parfum, chemische conserveringsmiddelen en kleurstoffen, en perubalsum in cosmetica. 7% van de Duitse bevolking reageert zelfs met een regelrechte contactallergie.

Lees het hele verhaal (in het Duits):

Klik hier voor het document in .pdf (Acrobat).

Uit ander onderzoek weten we dat deze cijfers ook voor België, Nederland en Luxemburg gelden. Voor een totale bevolking van ongeveer 28 miljoen inwoners in de Benelux, betekent dit dat tot 5,6 miljoen mensen gevoelig zijn voor allergene stoffen (huidirritaties) en dat bijna 2 miljoen mensen ook daadwerkelijk een contactallergie ontwikkelden.

In de regel blijft de contactgevoeligheid het hele leven lang aanwezig. Het is dan ook van het grootste belang deze reacties te voorkomen.

Als schoonheidsspecialiste is het ons insziens totaal onverantwoord uw klanten nog langer in aanraking te brengen met producten die deze stoffen bevatten. U kunt ze immers levenslang een huidprobleem bezorgen.

U kunt steeds uw huidige verzorgingsproducten beoordelen door zelf een productanalyse te maken. Het volstaat de kleine lettertjes op uw verpakking te lezen en te vergelijken met de lijst die op deze website is gepubliceerd. Klik hier voor de analyse.

Op onze downloadpagina vindt u ook studies in het Nederlands, die op het gevaar van sommige cosmetische ingrediënten wijzen.

April 2004. Maar natuurlijk ook weer zeer goed nieuws! Dr. Baumann brengt deze en volgende maand meer dan veertig nieuwe producten op de markt, waaronder een nieuwe mascara in twee kleuren, nieuwe zonneproducten, nieuwe make-up kleuren enz. Alle producten beantwoorden vanzelfsprekend weer aan de strengste bionome kwaliteitscriteria. Er wordt verder gewerkt aan de gezondheid van de huid van onze klanten!


Januari 2004. Cosmetische producten met collageen en placenta verboden in Taiwan. 

Beide stoffen zijn van dierlijke oorsprong. Los van het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van deze ingrediënten - voor Dr. Baumann reden genoeg om van deze stoffen af te zien - is er een gezondheidsrisico voor de consument door mogelijke overdracht van dierlijke ziektes (gekke koeienziekte).Lees hier meer. Voorheen werden reeds Europese producten met deze stoffen verboden in onder meer Japan, China, Australië. 

Januari 2004. Parabenen (chemische conserveringsmiddelen in cosmetica) aangetroffen in borstkankerweefsel. 

Het algemene gebruik van deze stoffen in onder meer cosmetica is de reden dat deze stoffen één van de voornaamste oorzaken van allergische reacties en irriaties zijn geworden. Een recent studie wijst ook op de aanwezigheid van parabenen in borstkankertumoren. In hoeverre de parabenen direct verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de kanker is niet duidelijk. Maar dat ze niet in het lichaam thuishoren is duidelijk. Kijk in elk geval na of er geen parabenen in uw huidverzorging aanwezig zijn. Zie ook op onze site bij 'productanalyse'. Hier vindt u de studie op het internet. Hier als Word document.
Januari 2003. Officiële stellingname van DR. BAUMANN over Sodium Laureth Sulfate en SLS. Klik hier. 


Januari 2003. Britse dermatologen waarschuwen tegen gebruik van chemische conserveermiddelen. Klik hier. 

Januari 2003. Ook een overzicht van de behandelingen vind u nu op deze website. Klik hier. 

Januari 2003. DR. BAUMANN is nog steeds de voornaamste kanshebber voor het behalen van het Keurmerk Cosmetica van de Stichting Keurmerk Nationaal Huidfonds. De laatste gesprekken worden nu gevoerd. Deze stichting is opgericht op initiatief van het Nationale Huidfonds, met als voorzitter Prof. Dr. J. Bos, hoofddermatoloog van het AMC te Amsterdam. Het Keurmerk wordt nog dit jaar uitgereikt. 

Januari 2003. Tips voor een gezonde huidverzorging van de Duitse consumentenbond. 

Klik hier. Stoffen die de huid van nut zijn of schade kunnen berokkenen worden expliciet vermeld. Ook wat de beste huidverzorging per levensperiode is. Zo hoort u het ook eens van een ander. 

Februari 2003. Sensationele doorbraak. 

De producten van DR. BAUMANN en BeauCaire garanderen al een uitstekende kwaliteit op de cosmeticamarkt. Er worden enkel ingrediënten gebruikt die huideigen, huidgelijkend en huidvriendelijk zijn. Maar geen enkele producent kan zeggen dat met zijn producten een  allergische reactie volledig uitgesloten is. Door het uitsluiten van de bekendste allergenen zoals parfum, chemische kleurstoffen en conserveringsmiddelen heeft de consument met DR. BAUMANN en BeauCaire reeds een zeer goede bescherming. Maar er wordt steeds verder gezocht. En met een spectaculair resultaat. Zopas werd door onze laboratoria een sensationele doorbraak gerealiseerd. Nog dit jaar zullen producten aan het gamma worden toegevoegd die volledig uit huideigen ingrediënten zijn opgebouwd. Met deze producten is het dan ook volledig uitgesloten dat er nog allergische reacties optreden. Zie ook verder bij oktober 2003. 

April 2003. Duitse consumentenbond test douchegels. 

En waarschuwt, net als DR. BAUMANN, voor de aanwezigheid van meerdere bedenkelijke stoffen (zoals parfum, chemische conserveringsmiddelen en UV-filters). Klik hier voor de volledige studie. 


April 2003. Duitse consumentenbond test gezichtscrèmes voor mannen. 

En waarschuwt, net als DR. BAUMANN, voor de aanwezigheid van meerdere bedenkelijke stoffen (zoals parfum, chemische conserveringsmiddelen en UV-filters). Klik hier voor de volledige studie. 

April 2003. Basiskennis dermatologie. 

Op onze documentenpagina kunt u vanaf nu ook inloggen op de databases van de afdelingen dermatologie van de universiteiten van Iowa en Indiana (USA). Hier vindt u de afbeeldingen van huidziektes die ook in onze opleiding dermatologie worden gebruikt. Afbeeldingen van psoriasis, acné, melanomen, fungus, contact dermatitis (bij allergische reactie), nevus enz. Op de website van de Universiteit van Indiana krijgt u ook een  - engelstalige - beschrijving van de ziekteontwikkeling met duidelijke foto's. Indien u vreest voor een huidziekte bij uw klanten of bij uzelf (bv. een allergische reactie), kunt u zich hier alvast informeren. In elk geval bij twijfel steeds meteen naar de arts doorverwijzen. U kunt vanaf deze nieuwspagina alvast een voorproefje nemen:
Universiteit van Iowa. Universiteit van Indiana.
 


April 2003. Politieke strijd voor gezondere cosmetica. 

Ook in het Europees parlement wordt de strijd bikkelhard gevoerd. Lees hier iets over het gevecht tussen de verdedigers van de industriële belangen en de verdedigers van de consumenten. Klik hier. 

April 2003. Universitaire steun. 

Ook de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL) waarschuwt tegen het gebruik van bewaarmiddelen en parfum in cosmetica. Klik hier. 

April 2003. Samenwerking met dermatologen. 

Samen met Dr. Baumann Benelux bracht schoonheidsspecialiste Petrie Ruzius een bezoek aan het Willem-Alexander hospitaal in 's Hertogenbosch. De dermatologen, mevrouw Van Dooren en mevrouw Andriessen, verklaarden zich bereid patiënten door te sturen omwille van de hoge kwaliteit van de DR. BAUMANN producten en de vakkundige begeleiding van onze schoonheidsspecialiste. Dit ziekenhuis was ook de werkplek van Prof. De Groot die baanbrekend onderzoek deed naar allergiserende stoffen in cosmetica. 

April 2003. Website STICHTING MELDPUNTENNETWERK GEZONDHEID & MILIEU. 

Over hoe een overgevoeligheid voor een allergiserende stof als parfum ook gevoeligheid voor andere stoffen kan veroorzaken. Er wordt in dit verband gesproken over Multiple Chemical Sensitivity (Meervoudige Chemische Overgevoeligheid). Klik hier. 

Juni 2003. Nieuwe en duidelijkere tekst over het gebruik van DR. BAUMANN en BeauCaire producten. 

Door het stopzetten van het gebruik van voor de huid belastende stoffen treedt een herstelproces in werking. Hoe kan u dat proces beoordelen en hoe kan u de klant hierover het beste informeren. Klik hier. 

Juni 2003. Nieuwe producten.
Vanaf heden kunnen ook de volgende nieuwe DR. BAUMANN producten worden besteld:: 2 nieuwe doorbloedingsmaskers voor het gebruik in de salon (niet voor de verkoop): ALGAE THERMO MASK mild (Art.nr. 2080) en ALGAE THERMO MASK strong (Art. nr. 2081). Klik hier voor de productfiche. Een goedkope basisolie om mee te masseren in de salon (niet voor de verkoop) op basis van macadamiaolie en vitamine E: Basic Oil (Art. nr. 2032). Er kunnen etherische oliën aan worden toegevoegd indien gewenst. Kleine doosjes met twee vulvakjes voor de lippenkleuren en de oogschaduwen (Art. nr. 7121). 

Oktober 2003. Ceramides
Een interessant artikel van een Leidsche dermatoloog in het blad Huid (Nederlandse huidfonds). Over het nut van huideigen ceramides in cosmetische producten als remedie tegen droge huid. Klik hier om dit artikel af te drukken (op de computer slecht leesbaar). 

Oktober 2003. Nieuwe lijn: DR. BAUMANN SkinIdent.
Een unieke huidverzorgingslijn met enkel huid- en lichaamseigen ingrediënten (eerste wereldwijd). Lees er alles over op onze website of in de nieuwe brochure. Om de brochure te openen heeft u wel Acrobat Reader op uw computer nodig.

November/december 2003. Keurmerk Nationaal Huidfonds

Eindelijk heeft het Nationale Huidfonds het keurmerk uitgereikt. Dr. Baumann was vanaf het begin een groot voorstander van dit initiatief, en heeft – lang als enige - mee aan de kar getrokken om alles op een goede manier op de sporen te krijgen.
Uiteindelijk hebben we beslist de samenwerking voorlopig stop te zetten en niet verder deel te nemen aan het Keurmerk. De redenen hiervoor zijn divers. De voornaamste is de onduidelijkheid over de criteria die worden gebruikt om een product goed te keuren. Algemeen wordt wel gezegd dat geen allergene stoffen in de producten mogen zitten. Maar anderzijds wordt geen lijst van ingrediënten vrijgegeven die hieronder verstaan worden. Dardoor bestaat de kans dat producten met een bedenkelijke inhoud ook het Keurmerk zouden kunnen krijgen. Wat dan negatief op het Keurmerk en misschien ook onze producten zou afstralen. Het Keurmerk voegt dus eigenlijk weinig of niets toe om de bestaande onduidelijkheid over cosmetische ingrediënten uit de wereld te helpen. Zie ook de stellingname van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.


Over het algemeen kunnen we ons bij hun standpunt aansluiten:

"Overigens is het op dit moment niet duidelijk wat de objectieve, wetenschappelijke onderbouwde eisen zijn die de Stichting Keurmerk Huidfonds aan de producten stelt. De NCV is van mening dat het Keurmerk Huidfonds voor de consument met een gezonde huid géén toegevoegde waarde heeft", 

behalve waar de NCV schrijft:

"Het keurmerk is wellicht interessant voor een kleine doelgroep van patiënten met een specifieke huidziekte (... ). Alle producten in de Nederlandse markt zijn veilig voor gebruik en doen wat ze beloven."

Contactallergie en irritatie worden dikwijls veroorzaakt door in cosmetica gebruikte stoffen. De informatie is neit enkel relevant voor mensenmet huidziekten, zoals de NCV onterecht stelt. Dus ook consumenten die nog niet allergisch of geïrriteerd zijn kunnen deze stoffen beter vermijden. En het zou goed zijn dat het Keurmerk hierover meer duidelijkheid verschaft. Maar dat gebeurt jammer genoeg (nog?) niet


November/december 2003. Vitamine E allergie.

Dermatologen melden  meer en meer gevallen van contactallergie voor vitamine E. De reden hiervoor is dat meer en meer cosmetica vitamine E bevat.  Het gaat hier om de niet-huideigen varianten van vitamine E. Deze herkent u op de verpakking als "Tocopherol (Acetate)". De huideigen variant die Dr. Baumann in de producten gebruikt kan geen allergie veroorzaken, aangezien het menselijke afweermechanisme enkel niet-huideigen stoffen als vreems herkent en daaorp reageert. Deze veilige huideigen variant herkent u als "d-alfa-tocopherol (acetate)". Kijk ook op www.huidarts.com

Copyright DR. BAUMANN INTERNATIONAL