DR. BAUMANN COSMETIC
  • Welkomstpagina
  • Wat is bionoom?
  • Maximale anti-aging
  • Bionome producten
  • Referenties van klanten
  • Optimale garanties
  • Onze verkooppunten
  • Gratis en voor niets
  • Heeft u nog vragen?
  • Zoek op deze site
  • Neem contact op
  • Voor professionals

TOPIC OVER VOEDING

​Korte samenvatting:
 De meeste mensen eten nog steeds verkeerd. Teveel vlees, teveel vet, teveel enkelvoudige suikers. Vlees is een bron van ‘instant’ proteïnen maar vooral van verzadigde vetzuren die, zoals we weten, erg ongunstig zijn voor de cholesterolspiegel en hart- en vaatziekten veroorzaken. “Instant” voedingsstoffen zoals eiwitten uit vlees, suiker – en dan vooral de enkelvoudige ‘snoep’ suikers - zorgen ervoor dat ons metabolisme ‘lui’ wordt. Het lichaam moet immers bijna niks meer doen om deze voedingsstoffen om te zetten in energie. We slaan het teveel aan voedingsstoffen op als vetreserve en, we worden te dik.  
Onze spieren houden we gezond door veel te bewegen en aan onze conditie te werken. Ons metabolisme kunnen we op dezelfde manier ‘trainen’ en in conditie houden door een juiste voeding. Vermijdt makkelijke suikers, deze worden te snel opgenomen in het bloed, met een insulinepiek als gevolg. Ga voor plantaardige eiwitten. Deze zitten veel complexer in elkaar dan de dierlijke variant en het metabolisme moet meer moeite doen om ze om te zetten in energie.  
Vermijd vet in al z’n vormen. Vet maakt immers vet. Wanneer men het metabolisme fit houdt, zorgt men voor een continue, evenwichtige stroom van brandstof en geen ‘pieken en dalen’ afgifte. Het lichaam heeft dan ook geen enkele reden om een vetreserve op te bouwen en functioneert gezonder.
​
Groenten en fruit, eieren en melkproducten zijn een essentiële bron van vitaminen, mineralen en sporenelementen. De voedingsvezels uit plantaardig voedsel hebben dan weer een zuiverende werking. Overigens zijn groenten en fruit en zuivelproducten nog gezonder én lekkerder wanneer ze uit diervriendelijke en ecologische boerderijen komen. 


Volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken van diëtisten, bestaat een gezonde en gebalanceerde voeding uit zoveel 
mogelijk groenten en zo weinig mogelijk vlees, of beter nog: geen vlees. Geen ethisch moreel criterium, maar enkel objectieve wetenschappelijke studies speelden een rol in het formuleren van de regels van een gezonde voeding. Maar ook vanuit een ethisch standpunt pleit alles voor een voeding zonder vlees. De manier waarop dieren worden behandeld in de bioindustrie is absoluut niet aanvaardbaar (zie hiervoor ook hoofdstuk “Basiskennis over actieve bestanddelen”). Het eten van teveel vlees en veel dierlijke lipiden is verbonden met ziektes zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk, onregelmatigheden in het metabolisme van de lipiden, jicht, enz. Melk en melkproducten daarentegen zijn een bron voor proteïnen, calcium, vitamines en andere belangrijke actieve bestanddelen. Eieren zijn ook aan te raden, zolang ze vers zijn en niet in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, net zoals élke onevenwichtige voeding vermeden moet worden. De ideale voeding bestaat uit een natuurlijke, evenwichtige, ecologische en gezonde, vegetarische voeding. Iedereen die de eigen gezondheid belangrijk vindt zou melk, melkproducten en eieren uit de ecologische landbouw moeten consumeren in plaats van producten uit de intensieve bio-industrie. Dit niet enkel vanuit een respect voor de dieren maar in de eerste plaats in het belang van de gezondheid. De producten van diervriendelijke en ecologische boerderijen zijn lekkerder en gezonder voor de mens, omdat ze nooit antibiotica, noch synthetische hormonen of chemische stoffen bevatten. Stoffen die heel vaak gebruikt worden in de bio-industrie. 
Recente studies van een Duitse universiteit hebben aangetoond dat melk en kaas van diervriendelijke en ecologische boerderijen meer gezonde en kankerwerende bestanddelen bevatten dan enkel bijvoorbeeld geconjugeerd linolzuur. Dergelijke producten worden tegenwoordig meer en meer door supermarkten aangeboden en zijn daardoor voor meer en meer consumenten steeds gemakkelijker aan te schaffen. 

Wat vet betreft, is er één belangrijke vuistregel: vet máákt vet. En vet maakt vaak ziek. Vet bevat per gewichtseenheid immers twee keer zoveel energie als koolhydraten en proteïnen. Wetenschappelijke studies van eetgewoontes in westerse, geïndustrialiseerde landen kwamen tot de conclusie dat te veel vet, vooral van dierlijke oorsprong, de reden is voor veel ernstige ziektes. De extreme consumptie van dierlijke vetten, hoofdzakelijk met verzadigde vetzuren en de lage consumptie van plantaardige lipiden, met vooral onverzadigde vetzuren, veroorzaken een ongezond onevenwicht van de verschillende vetzuren in het bloed. Wij raden u aan de consumptie van vetten van dierlijke oorsprong tot een minimum te beperken of stop te zetten. Zelfs de verborgen vetten maken een groter deel uit van uw voeding dan u zou denken. Saus kan bijvoorbeeld tot 65 % vetten bevatten. Het is goed om gezonde, plantaardige olie te gebruiken - in bijvoorbeeld salades - om aan de behoefte aan essentiële, onverzadigde vetzuren en vetoplosbare vitamines tegemoet te komen. Voeding gebaseerd op te veel dierlijk vet leidt niet alleen tot overgewicht, maar is volgens wetenschappelijke studies ook kankerverwekkend. 

Bij koolhydraten maken we een onderscheid tussen enkelvoudige suikers, tweevoudige suikers en meervoudige suikers (polysacharide). Enkelvoudige suiker (bvb. druivensuiker) en tweevoudige suiker (bvb. rietsuiker) hebben de zoetste smaak, en zijn bijgevolg heel populair, bij kinderen bvb. in de vorm van snoepjes. Deze suikers moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden. Ze vertonen immers zeer negatieve effecten. Het is belangrijk je tanden goed te poetsen na het eten, want snoep veroorzaakt cariës. Enkelvoudige suikers worden zeer snel vanuit het spijsverteringsstelsel in het bloed opgenomen, wat een hoge toename van insuline veroorzaakt en achtereenvolgens leidt tot een steile daling van glucose in het bloed. Dit is verantwoordelijk voor een toenemende eetlust, waardoor men meer snoep zal gaan eten. Deze snoep verschaft alleen maar calorieën, geen vitamines en andere vitale bestanddelen, zodat het lichaamsvet onmiddellijk verhoogt. Vanuit fysiologisch standpunt zijn polysachariden de beste en gezondste soort suiker. Deze maken stap voor stap glucose vrij in de maag en de darmen, zodat een gebalanceerde en gelijke concentratie suiker in het bloed én een langduriger gevoel van verzadiging bereikt wordt. Polysacchariden in plantaardig voedsel (bvb. aardappelen, granen, natuurlijke rijst etc.) zijn altijd verbonden met onverteerbare afvalstoffen en vitale stoffen, en zijn dus belangrijk voor het optimaal functioneren van de spijsvertering. Dit toont aan dat polysachariden de ideale bron zijn voor koolhydraten. Deze onverteerbare afvalstoffen zijn een belangrijke voorwaarde voor een regelmatige ontlasting en daardoor voor een efficiënte profylaxis (d.i. het voorkomen van ziektes). 
Plantaardig voedsel bevat steeds veel bestanddelen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en bioflavines, die een bewezen efficiëntie hebben in het voorkomen van kanker en een andere ziektes. 
​

Een dagelijkse inname van ongeveer 2-3 liter vloeistof wordt aangeraden. Tijdens de zomer en bij toegenomen transpiratie is het zelfs nodig méér te drinken. Mineraalwater een kraantjeswater zijn het meest aangeraden. Dit is van groot belang voor de ontgiftingsfunctie van de nieren, hydratatie en andere regulatiefuncties van het lichaam. Alcohol en koffie mogen slechts in geringe hoeveelheid geconsumeerd worden.



Terug naar overzicht

Copyright DR. BAUMANN INTERNATIONAL